Druk 3D żywności? To możliwe!
Technologia druku 3D z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Temat ten cieszy się na tyle dużym zainteresowaniem, że niektórzy eksperci są przekonani, że w najbliższej przyszłości produkcja żywności zostanie całkowicie zrewolucjonizowana przez druk trójwymiarowy. Czy rzeczywiście możemy na to liczyć?
Jaka żywność 3D jest już drukowana?
Próby drukowania żywności 3D były podejmowane w Chinach już na początku XXI wieku. Pierwsze drukarki służyły do druku z czekolady. Warto wspomnieć, że drukarki 3D nie są w stanie wytwarzać jedzenia – następuje w nich jedynie zmiana formy materiału. Dany materiał musi spełniać pewne warunki – głównym jest możliwość nadania mu konsystencji pasty lub puree, poprzez rozdrabnianie lub topienie. Powszechnie stosowanym wsadem do spożywczych drukarek 3D są warzywa, takie jak brokuły czy szpinak. Innym często wykorzystywanym materiałem w technologii druku 3D żywności jest czekolada. Jej kluczową zaletą w tym kontekście jest łatwość upłynniania i nadawania dowolnego kształtu . Dziś z drukarek czekoladowych korzysta się przede wszystkim w celu tworzenia ozdób do tortów i deserów.
Jakie zalety niesie druk 3D w technologii spożywczej?
Druk 3D żywności umożliwia nie tylko nadanie jej określonego kształtu, lecz także zapewnia pełną kontrolę nad zawartością składników odżywczych i składem drukowanych posiłków. Są to cechy kluczowe przy żywieniu osób wymagających specjalnych diet, czyli między innymi dla sportowców, dzieci i osób starszych czy pacjentów szpitali, w przypadku których odpowiednio skomponowana dieta jest kwestią najwyższej wagi. Żywność 3D, czyli jedzenie z drukarki 3D, pozwala również na zmianę konsystencji produktów przy zachowaniu oryginalnego kształtu. Oryginalny materiał może zostać rozdrobniony i uformowany na nowo, co rozwiązuje problem przyjmowania twardych i trudnoprzeżuwalnych pokarmów przez osoby z ubytkami uzębienia, które dzięki innowacyjnym rozwiązaniom znów mogą bez ograniczeń cieszyć się swoimi ulubionymi daniami. Mechanizm powtórnego formowania jedzenia 3D może zostać wykorzystany w żywieniu dzieci – nielubiane przez nich warzywa i owoce w wyniku druku 3D mogą przybrać atrakcyjny kształt, co zachęci je do ich spożywania. Dowolne kształtowanie produktów spożywczych drukowanych w 3D sprawdza się także w przypadku wegan i wegetarian oraz osób starających się zmienić swoje nawyki żywieniowe. Atrakcyjnie wyglądające, zbilansowane posiłki wydrukowane z warzyw mogą stanowić doskonałą alternatywę dla mięsa i produktów odzwierzęcych.
Mniejsze marnotrawstwo jedzenia
Druk 3D może być także sposobem rozwiązania problemu, jakim jest ogromne marnotrawstwo żywności, z którym mamy do czynienia w XXI wieku. W jaki sposób możemy zrównoważyć produkcję jedzenia za pomocą technologii druku 3D? Duży procent żywności odrzuconej ze względu na mało apetyczny wygląd może zostać powtórnie wykorzystany. Drukarka 3D z łatwością nada im nowy, estetyczny kształt. Obecnie w kilku miejscach na świecie trwają intensywne prace nad opatentowaniem rozwiązań, dzięki którym wytwarzanie żywności z resztek jedzenia będzie proste i opłacalne. W dobie kryzysu klimatycznego i rosnącej świadomości ekologicznej ma to ogromne znaczenia.
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego oto przykładowe produkty, które tam znajdziesz:
- Drukarka Creality CR-10 V2 3D
- Drukarka 3D Flashforge Creator 4
- Drukarka 3D Flashforge Creator 3 Pro
- Drukarka Creality Ender-5 PRO 3D
- Drukarka Creality CR-10S PRO 3D
- Drukarka Creality CR-10S PRO V2 3D
Kontrola absorpcji
Drukowanie 3D pozwala na kontrolowanie części parametrów powstających produktów. Pod względem biologicznym istotna jest gęstość i struktura fizyczna jedzenia. Dzięki odpowiedniemu projektowaniu docelowego wydruku 3D można produkt spulchnić lub nadać mu strukturę lepiej przyswajalną dla ludzkiego układu pokarmowego. Jedzenie w ciele człowieka jest trawione powierzchniowo, dlatego większe rozrzedzenie cząsteczek w produktach spożywczych z drukarki 3D spowoduje szybsze rozłożenie ich na części możliwe do zaabsorbowania w jelitach. Ten proces można przeprowadzić również w drugą stronę, zagęszczając strukturę prowadzi się do zmniejszenia przyswajalności, dzięki czemu uzyskujemy kontrolę absorpcji.