W 2018 roku firma B3D s.c. została objęta dofinansowaniem na operację w ramach działania „Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność” objętego Priorytetem 4 Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej w zakresie Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014 – 2020, w ramach celu: Wspieranie różnicowania działalności w ramach rybołówstwa przemysłowego i poza nim, wspieranie uczenia się przez całe życie i tworzenie miejsc pracy na obszarach rybackich i obszarach akwakultury obejmującej różnicowanie działalności lub dywersyfikacja zatrudnienia osób wykonujących pracę związaną z sektorem rybołówstwa i akwakultury przez tworzenie lub utrzymanie miejsc pracy niezwiązanych z podstawową działalnością rybacką. Operacja jest realizowana pt. „Alternatywny rozwój lokalnej działalności gospodarczej w innowacyjnych technologiach”. W wyniku realizacji operacji zostanie osiągnięty cel określony jako: Szeroko rozumiany rozwój przedsiębiorstwa w zakresie jakościowym i ilościowym. Efektem operacji jest wzrost zatrudnienia poprzez utworzenie miejsca pracy w ilości 1 etatu oraz wzrost dochodowości przedsiębiorstwa. Całkowita wartość operacji to 226.487,40 zł; wartość pomocy finansowej przyznanej na realizację operacji: 92.068,00 zł; współfinansowanie ze środków Unii Europejskiej, w ramach EFMR, wynosi 78.258,00 zł.
  • en
  • de
2019-05-28

Zastosowanie druku 3D w gastronomii

Drukwanie jedzenia

Drukowane jedzenie - czy to możliwe?

Drukowanie jedzenia jest możliwe dzięki stworzonym do tego celu, wyspecjalizowanym drukarkom 3D. Oczywiście urządzenia tego typu muszą spełniać wszelkie normy obowiązujące inne maszyny produkcyjne mające kontakt z żywnością, a więc przede wszystkim być sterylne i łatwe do utrzymania w czystości. Co można dzięki takim drukarkom wydrukować? Podejmowano już próby druku czekolady i innych słodyczy, makaronów czy nawet mięsa, jednak drukarka 3D do żywności może mieć o wiele istotniejsze zastosowanie. Dzięki niej możliwa jest produkcja pełnowartościowych posiłków o konsystencji ułatwiającej posilanie się osobom mającym problemy z przełykaniem spowodowane chorobami takimi jak rak przełyku, udar mózgu, stwardnienie rozsiane czy choroba Parkinsona. Oprócz łatwej do przeżuwania i połykania konsystencji drukowane jedzenie dedykowane poważnie chorym ma mieć atrakcyjny, apetyczny wygląd. Ma to ogromne znaczenie przy współwystępującym z innymi dolegliwościami braku apetytu. Dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych jest niezwykle ważne podczas walki z chorobą, dlatego w tym przypadku druk 3D może pomóc rozwiązać bardzo istotny problem.

Druk 3D jedzenie

Foremki 3D

Druk 3D nie musi dotyczyć bezpośrednio jedzenia. Popularnym zastosowaniem druku 3D w branży gastronomicznej jest tworzenie spersonalizowanych foremek o dowolnych wymiarach i kształcie. To możliwość, którą doceniają właściciele lokali gastronomicznych, kucharze i cukiernicy oferujący autorskie, jedyne w swoim rodzaju wypieki. Każdy może zamówić stworzony według indywidualnych potrzeb projekt formy. Na rynku funkcjonują profesjonalne drukarnie 3D podejmujące się realizacji najróżniejszych, najbardziej oryginalnych zleceń. Oczywiście w tym przypadku należy wybrać taką, która dysponuje materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz odpornymi na działanie wysokich temperatur.

Czytaj także: Drukowanie 3D, a przedmioty codziennego użytku

Jak się okazuje, druk 3D znajduje swoje zastosowanie również w gastronomii. Jest to wciąż rozwijająca się technologia, która z pewnością wkrótce zaoferuje jeszcze więcej w tej dziedzinie - zarówno jeśli chodzi o produkcję jedzenia, jak i akcesoriów kuchennych.